wtorek, 5 maja 2015

Mus czekoladowy

Dzisiaj bądź co bądź skromnie, ale mam w planach (no dobra, marzy mi się) torcik czekoladowy. To, co ostatnio przygotowałam, to może jednak nie wspomniany torcik, a mus czekoladowy. Może to zabrzmi nieskromnie, ale był całkiem niezły. Co dziwne, bo zwykle moje kulinarne zapędy kończą się różnie :P

Składniki:

  1. 100g gorzkiej czekolady
  2. 2 jajka
  3. szczypta soli
  4. 2 łyżki cukru
Jak widać mus jest łatwy, szybki, prosty i przyjemny :)
To znaczy to, że jest prosty okaże się za chwilę ale powiedzmy, że wyjątkowo wyprzedzę rzeczywistość.


Przygotowanie:

Czekoladę należy połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej - wrzucić wszystkie części do miski i postawić ją na garnku z gotującą się wodą. Powinna rozpuścić się w max. 5 minut.
Tak przygotowaną czekoladę odstawiamy do wystygnięcia. 

W międzyczasie białko z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Jak sprawdzić, czy piana jest gotowa? Wystarczy obrócić miskę do góry dnem, jeśli białko nie wypłynie - jest gotowe. Magia, co? ;)
Zapytacie pewnie, po co sól przy ubijaniu białek. Dzięki niej białko jest bardziej "sprężyste" i lepiej się ubija.

Żółtko ucieramy z cukrem na krem, po czym mieszamy z ostudzoną czekoladą. Masa musi przestygnąć, inaczej wszystko się zetnie.
Dodajemy wcześniej przygotowane białko i wszystko mieszamy.
Mus wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny.
Następnie można go udekorować, np. owocami czy wiórkami czekoladowymi. Mus czekoladowy z wiórkami czekoladowymi, ciekawe...






Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Zostałaś nominowana do Liebster Blog Award (LBA)! Więcej u mnie na blogu! :)
    http://szyszunia-life.blogspot.com/2015/05/liebster-blog-award-lba.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czekoladę i wszystkie dania z jej postacią, chyba muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest naprawdę smaczne a przy tym proste w przygotowaniu:)

      Usuń